Afdrukken
Hits: 1809
Jan gezondheid

Als christen is het antwoord op bovenstaande vraag eenvoudig: JA. Toch vind ik dat zelf erg kort door de bocht en wil ik wat dieper in proberen te gaan op dit onderwerp.

Voor ik dat doe eerst wat over mezelf met betrekking tot roken.

Ook ik heb gerookt.

Ik was een jaar of 15, 16 toen ik zelf begonnen ben met roken. Niet onder druk van vrienden of kennissen, dus niet omdat ik niet uit de toon wilde vallen, maar gewoon omdat het me wel leuk leek. En ook niet met cigaretten of shag, maar met een pijp. Dat leek me wel wat en het had ook wel wat. Ook niet tegelijk met anderen, nee, gewoon in mijn eentje. Niet omdat het me wel stoer leek, nee, het leek me gewoon leuk.

Ik spreek nu over 1959! Meer dan een halve eeuw geleden.

En ook al lijkt dat nu raar, maar in die tijd was er helemaal NIETS bekend over de gevaren van het roken. Mijn vader rookte ook (alleen cigaretten) en mijn moeder heeft nooit gerookt. Ik kan me niet herinneren dat ze ooit geprobeerd hebben in die tijd om me van het roken af te houden.

Ik ben pas met roken gestopt toen ik al 39 was. Afhankelijk van de omstandigheden heb ik van alles gerookt, shag, cigaretten, pijp en sigaren (ik heb zelfs wel eens een waterpijp gerookt). Het 'hoorde' min of meer bij me, vooral mijn pijp. Eind 1982 (ook toen was er nog praktisch niets bekend over de schadelijke gevolgen van roken) ben ik gestopt. Van de ene dag op de andere heb ik alles weggegooid en nooit meer gekocht.

Reden

Weet je wat de reden daarvan was? Elke morgen als ik wakker werd moest ik hoesten. Niet heel erg, maar het was er altijd en daar kreeg ik een beetje genoeg van. Dat was op dat moment voor mij de enige reden om er mee op te houden! Die stomme hoest elke morgen hing me letterlijk de keel uit!

Een paar jaar later siepelden de eerste berichten door over de gevaren van het roken. De eerste berichten werden nog niet echt serieus genomen, maar langzaam maar zeker werd het duidelijk dat roken echt een groot gevaar is voor je gezondheid. Longklachten en hartproblemen zijn daarbij de belangrijkste. Wat was ik blij dat ik al gestopt was!

 

Stoppen

Nu is stoppen met het gebruiken van verslavende middelen (want daar hoort het roken ook bij) niet altijd zo eenvoudig als ik net zei. Afhankelijk van je karakter, je persoonlijkheid, kan dat heel makkelijk tot bijna onmogelijk zijn om te doen. Ik ben me daar heel goed van bewust. Ik heb het zelf vrij makkelijk kunnen doen, maar ik heb in mijn omgeving ook anderen zien stoppen, die soms maanden of zelfs langer aan het worstelen waren. Vaak gepaard gaand met een terugval, maar toch weer opnieuw proberen.

Ik heb groot respect voor mensen die het hier moeilijk mee hebben, maar het toch elke keer weer doen. Ik ben er van overtuigd wanneer je volhoudt er eens een keer zal komen die de laatste zal zijn! En nogmaals dat geldt niet alleen voor roken, maar bijvoorbeeld ook voor overmatig drinken.

Kennis nu

Inmiddels is de wetenschap zover dat het onomstotelijk is aangetoond dat er een direct verband is tussen roken en gezondheid. Zoals ik al eerder zei, met name de kans op longproblemen en hartklachten is veel en veel groter dan bij iemand die niet rookt. Je neemt een enorm risico wanneer je toch blijft roken. Voor jezelf maar ook voor je omgeving.

Meemaken in je omgeving dat iemand longkanker krijgt en daaraan komt te overlijden is heel heftig en hetzelfde geldt voor ernstige hartklachten. En toch denken velen van ons dat dat een ver van mijn bed show is. "Dat overkomt mij niet" denken velen vaak, of ze komen met voorbeelden van mensen die hun hele leven gerookt hebben en toch zonder problemen oud geworden zijn... Mensen zijn slim en vinden altijd wel een drogreden om niet te stoppen!

Kort samengevat: Roken is aantoonbaar heel slecht voor je lichaam!

Bijbel

Als christen kom ik er toch niet onderuit om aan het eind van dit verhaal de Bijbel er bij te pakken. Ik daag degenen die het aangaan uit om zelf te onderzoeken wat hierover in de Bijbel staat. Er staat in ieder geval niets over roken! Maar... er staat op verschillende plekken wel dat we goed met ons lichaam moeten omgaan. Al uit Genesis wordt duidelijk dat God ons als rentmeesters over ons eigen lichaam heeft aangesteld. God vraagt van ons dat we naar eer en geweten op een verantwoorde manier leven.

Dankbaar

Ik ben God nog steeds dankbaar dat Hij me, voordat ik mijn leven aan Hem toewijdde, geholpen heeft om van deze slechte gewoonte af te komen. Het heeft me meer energie gegeven, maar nog veel belangrijker: mijn longen en mijn bloedvaten worden niet meer verpest door de aanwezigheid van nicotine in mijn lichaam.

Ik ben er helemaal niet trots op dat ik gerookt heb, maar ik kan het ook niet ontkennen. Ik ben wel blij en trots als ik in mijn omgeving mensen zie, die ook hiermee afrekenen.

Daarnaast moet ik bekennen, dat er de afgelopen tijd wel eens momenten zijn geweest dat ik naar een pijp verlangde. Maar ik begin er niet meer aan. De allereerste reden is dat ik zo goed mogelijk met mijn lichaam wil omgaan maar een even belangrijke reden is, dat ik geen verkeerd voorbeeld wil geven aan mijn kinderen en kleinkinderen!