Vakantie in Friesland.

In de 80-er jaren hebben we een zeilbootje gehad. Het was een oude Varuna500

met een vaste kiel en onzinkbaar door de luchtkasten aan beide zijden. De zeilen waren oud maar wel heel, alhoewel behoorlijk uitgelubberd. Desondanks kon je er nog redelijk mee aan de wind zeilen. We hadden hem de naam "De Hoop" gegeven.

Bij de boot hadden we eerst een 1 pk buitenboordmotortje en later kreeg ik van iemand een 5pk 2cilinder bbmotor. Dat was niet zonder reden dat ik er niets voor hoefde te betalen, regelmatig liep hij maar op 1 poot (cilinder). Al met al hebben we toch wel plezier gehad van dit bootje.

Vooral bij veel wind voelde hij zich in zijn elelement (en ook ik en de kinderen). Er zat ook een trapezetuig bij dat bij veel wind veelvuldig gebruikt is door Robert en Marjolein. Als er veel wind stond ging ik vaak samen met Robert en Marjolein een paar uur zeilen. Heerlijk om bij windkracht 6 of 7 zo over het Uitgeestermeer te jagen!

 Vakantie

Ik denk dat het rond 1980 geweest is dat we op vakantie geweest zijn naar Friesland, een watersportcamping vlak bij Sneek. We gingen samen met Hans en Cora van de Plas, die we kenden van de Zeekadetten in Heerhugowaard.

Met Hans en Robert hebben we de boot overgevaren naar Friesland. We deden dat via Amsterdam en de randmeren. Het lastigste gedeelte daarbij was de oversteek van Amsterdam naar Muiden, voor zo'n klein bootje een behoorlijke onderneming.

Op het weer na ging alles goed, maar helaas hebben we alleen het stukje Amsterdam Muiden goed kunnen zeilen. De rest van de route was er nauwelijks wind en als er een beetje was, hadden we die tegen. Bovendien hebben we ook bijna het hele traject 2 dagen druilerige regen gehad.

We hebben overnacht bij de sluis van Nijkerk. Hans en ik in de kuip onder een dekzeiltje en Robert in een opblaasbootje langszij! Ook 's nachts bleef het regenen. Ook de bbmotor deed het niet helemaal optimaal, lange stukken hebben we maar op 1 cilinder gevaren!

Desondanks kwamen we op tijd en veilig in Sneek aan en hebben we 2 leuke weken gehad. Aukje en Cora waren al met de auto en de vouwwagens gearriveerd!

De terugweg was een copie van de heenweg, weer weinig wind en tegen en regen... Desondanks hebben we geen moment spijt gehad dat we onze Varuna hadden meegenomen. We hebben veel plezier van dit bootje gehad! En Robert , Marjolein, Laura en Saskia denk ik ook.