Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentautosender has a deprecated constructor in /mnt/web007/c3/59/54312559/htdocs/smitsite/plugins/content/autosender/autosender.php on line 12  Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /mnt/web007/c3/59/54312559/htdocs/smitsite/plugins/content/mp3browser/getid3/getid3/getid3.php on line 385 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /mnt/web007/c3/59/54312559/htdocs/smitsite/plugins/content/mp3browser/getid3/getid3/getid3.php on line 386

1946

Zoals ik al eerder geschreven heb ben ik in IJmuiden in de Ruijterstraat geboren, dat was het jaar 1943.

Kort daarna is mijn vader ondergedoken bij zijn oudere broer in Amsterdam-Noord. Tot het eind van de oorlog hebben we daar gewoond.

 

Na de oorlog hebben we tijdelijk in een paar kamers van een grote villa in Bloemendaal gewoond, totdat we in 1946 of 1947 een huisje kregen aangewezen in Velsen-Noord. De Hoogovens hadden daar een 150 noodwoningen laten bouwen voor hun medewerkers.

Het huisje stond pal naast de PEN-centrale, nu, 2017, is de hele straat verdwenen en ingelijfd bij de elektriciteitscentrale. Het was de meest westelijke straat van de buurt en heette dan ook toepasselijk de Westerstraat (nr 8?). Aan het het eind van de straat lag de spoorverbinding van de Hoogovens met het NS-spoorwegnet.Ik kan me niet heel veel van die tijd herinneren, behalve dat het piepklein was en geen douche of iets dergelijks. Sterker nog, er was dacht ik helemaal geen warm water.

Ik heb daar tussen mijn 4e en 6e levensjaar gewoond en ging naar een kleuterschool in Velsen-Noord (Da Costa?). Hier kan ik me nog van herinneren dat er een zandbak was, die helemaal met gaas was afgezet, het was net of je in een groot kippenhok aan het spelen was.

Ook dichtbij waren de winkel en de bakkerij van bakker Winkel. Mijn vader had daar na de oorlog werk gevonden als broodventer. Elke morgen om 6 uur ging hij eerst in de bakkerij werken en daarna (8 uur?) laadde hij zijn bakkerskar en fietste hij naar de pont. Hij was de eerste die voor bakker Winkel in IJmuiden aan de slag ging.

Ik kan me nog herinneren dat ik in de vakanties wel mee mocht, eerst naar de bakkerij waar het altijd zo lekker rook en daarna boven op de kar mee naar IJmuiden. Mooie herinneringen zijn dat.

Van Velsen-Noord herinner ik me verder vooral de spoorbrug, ik kon daar eindeloos naar kijken, de schepen die voorbij voeren van of naar Amsterdam en de treinen. Vlak voor de brug was er een aftakking naar de Hoogovens, waar vaak stoomlocomotieven aan het rangeren waren. De andere kant liep de de duinen in, waar je in augustus heerlijk bramen kon plukken.

In 1950, vrij kort voor de geboorte van mijn zus Truus, zijn we naar de Kalverstraat in IJmuiden-Oost verhuisd.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment