Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentautosender has a deprecated constructor in /mnt/web007/c3/59/54312559/htdocs/smitsite/plugins/content/autosender/autosender.php on line 12  Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /mnt/web007/c3/59/54312559/htdocs/smitsite/plugins/content/mp3browser/getid3/getid3/getid3.php on line 385 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /mnt/web007/c3/59/54312559/htdocs/smitsite/plugins/content/mp3browser/getid3/getid3/getid3.php on line 386

Bal is de meisjesnaam van mijn moeder. Deze naam is een in Scheveningen veel voorkomende naam, dat klopt ook want de familie van opa Bal (Johannes) kwam oorspronkelijk daar vandaan. Toen opa oma (Jannetje Korf) leerde kennen (voor zover ik nu weet) woonde hij in Vlaardingen, ook een vissersplaats.

Recentelijk hoorde ik van tante Cor (een jongere zus van mijn moeder en de laatst levende van die generatie), dat oma Bal op zeer jonge leeftijd met haar ouders verhuisd is van Urk naar IJmuiden. Het is ook mogelijk dat ze in IJmuiden is geboren.

Haar vader heeft daar destijds gewerkt aan de doorbreking van 'Holland op zijn smalst'. De duinen moesten daar doorgraven worden en sluizen gebouwd worden om het Noordzeekanaal te realiseren. Dit graven was zwaar en voornamelijk handwerk. Voor dit graven waren veel arbeiders vanuit de noordelijke provincies aangetrokken, maar dus ook uit plaatsen als Urk.

Op 16-jarige leeftijd is oma in een koffiehuis in IJmuiden gaan werken. Op die plaats kwamen ook veel vissers na binnenkomst, omdat daar vaak het loon uitbetaald werd. We hebben het dan waarschijnlijk over het jaar 1912 of iets later. Daar hebben opa Bal en oma Bal elkaar voor het eerst ontmoet.